Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Čapek, Karel - Válka s mloky

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Karel Čapek
Válka s mloky

Musím se přiznat, že román Válka s mloky mě mile překvapil. A to nejen svým obsahem, ale také formou. Podle mého názoru je napsán originálním způsobem a je plný nejrůznějších literárních útvarů (dobrodružné vyprávění, humor, satira, novinové výstřižky, strohý záznam reportéra, referáty, hypotézy, konferenční zpráva...).
Karlu Čapkovi tento román vyšel v roce 1936. Varuje před nebezpečím fašismu, rasismu a také nebezpečím zániku lidské civilizace. Zamýšlí se nad rozkladem společnosti. Kritizuje její lhostejnost k věcem, které se nedají zpeněžit, nezodpovědnost, lživost a faleš reklamy, prázdnotu a povrchnost.
Odehrává se na nekonkrétních místech (někde na ostrovech v Tichomoří, dále v různých zátokách a podmořských oblastech, v zemích celého světa), v době před 2. světovou válkou.
Kapitán van Toch, starý námořník, při lovu perel objeví zvláštní druh inteligentních mloků. Naučí je zabíjet žraloky, lovit perly, zacházet s nožem a zbraněmi, mluvit a využije je jako levnou pracovní sílu při lovu perel → rychlý rozvoj obchodu s mloky - Bondy a Světová společnost na využití mloků → přemnožení, ohrožení lidstva (pracují pro armádu, lidé jim dodávají suroviny, potraviny, zbraně). Jejich vůdce (člověk=Adolf Hitler) Chief Salamander vyhlásí válku proti lidem (rozbíjí pevniny, protože potřebují víc mělčin pro přežití). Na konec se první mloci objeví až v Praze ve Vltavě. V závěru hovoří k sobě sám autor. Přemýšlí jak román ukončit, aby bylo lidstvo zachráněno. Dává lidem druhou šanci.
Hlavní postavy: Kapitán van Toch z Jevíčka je lehkomyslný a vypočítavý. Podnikatel G. H. Bondy myslí pouze na zisk. Jeho vrátný pan Povondra je obyčejný člověk. Když uvidí prvního mloky v Praze , pod tíhou výčitek umírá. Mloci jsou průměrní a zmechanizovaní tvorové = zfanatizovaný dav.
Tento utopický román tvoří tři knihy:
 v první používá epiku , humor a satiru
 druhá je tvořena novinovými zprávami, výstřižky, které sbíral pan Povondra. Objevuje se násilí a vzpoura mloků
 třetí kniha je vyprávění reportéra – strohost, válka
Autorovo varování před válkou a výzva k toleranci a ke snaze porozumět ostatním lidem je nadčasová a opodstatněná i dnes

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT